Telco BMS- Telekom Batarya Yönetim Sistemi
Telekom operatörlerinin altyapı sistemlerinin enerji yedeklemesi için kullanılan VRLA tipi bataryalar gerek az yer kaplamak gerekse modüler olarak kapasite artırıp azaltmak amacıyla 4’er adet 12V bataryadan oluşan gruplar halinde kullanılmaktadır.
Bu batarya gruplarını şarj eden 48V Rectifier sistemleri ise tek koldan akım/gerilim sınırlaması yaptığı için paralel bağlı batarya grupları arasında akım dengesizlikleri olabilmektedir. Bu da toplamda yedekleme sisteminin toplam enerji depolama kapasitesinin düşmesine yol açmaktadır.
Ürünün tasarımındaki amaç 2-8 adet batarya grubunun şarj akımlarını ayrı ayrı kontrol ederek “paralel şarj” sırasında yaşanan sorunları engellemektir. Ayrıca sistemdeki her 12V’luk bataryanın gerilimi ve akımı da monitör edilebildiğinden seri bağlı bataryalarını aşırı gerilimlerde şarj edilmesi riski ortadan kaldırılmaktadır. BCU modüllerinde bulunan "Aktif Dengeleme Devreleri" sayesinde seri gruptaki 4 adet 12V bataryanın gerilimleri "post charge active balancing" yöntemi ile dengelenebilmektedir.
Telco BMS Telco BMS Sistemi Modüler mimaride tasarlanmıştır. Telco BMS Modüler 8 adete kadar akü grubuna destek verilmektedir. Sahadaki akü grubu miktarı arttıkça sadece BCU modülü ekleyerek kapasiteyi artırmak mümkün olmaktadır.
MPC modülü her sahada bir adet bulunur ve sistemin ana algoritmalarını barındırır ve dış dünya ile iletişimini sağlar. modülün ön panelinde; 2x16 karakter LCD ekran ve 4 tuşlu menü sistemine ek olarak arka yüzünde PC bağlantısı için Mini USB portu, saha yönetim sistemine bağlantı için RS-485 portu, alarm sistemine bağlantı için kuru kontak alarm röle çıkışı ve Ethernet/ RJ45 çıkışı bulunur.
istemin diğer bir modülü olan BCU modülü ise akü grubu ile bağlantıları barındırır. Üzerindeki BUS seri veri yolu ile MPC ile sürekli iletişim halindedir. Arka yüzdeki Metrik-8 Bariyer tip güç konektörüne Rectifier'ın (-) ucu ve akü grubunun (-) uçları bağlıdır. BCU modülü bu iki uç arasındaki gerilim ve akım kontrol işlevlerini yürütür.